ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Ο Επικούριος Ναός του Απόλλωνα, από τους σημαντικότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας, είναι ανοιχτός τις καθημερινές Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00 - 3.00 και κλειστός τα Σαββατοκύριακα.
Ο λόγος; Ελλειψη φυλακτικού προσωπικού μετά τη συνταξιοδότηση και του τελευταίου μόνιμου αρχαιοφύλακα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας ενημέρωσε την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και, όπως προβλέπει ο νόμος για έκτακτες περιπτώσεις, η έφορος Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη-Ιριδα Κόλλια ανέθεσε τη φύλαξη σε μόνιμους υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν δικαίωμα αμοιβής τα Σαββατοκύριακα κι άρα δεν μπορούν να εργαστούν. Τι απομένει λοιπόν;
Το μνημείο να κλείσει αφήνοντας απογοητευμένους όσους Ελληνες και ξένους διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να επισκεφτούν τον δεύτερο σε κάλλος και αρμονία πελοποννησιακό ναό μετά της Τεγέας - σύμφωνα με τις περιγραφές του Παυσανία.
Το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού (αρχαιοφύλακες, αρχαιολόγοι, καθαρίστριες, πωλητές κ.ά.) «μαστίζει» τα μνημεία και τα μουσεία ιδιαίτερα της περιφέρειας. Και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα καθώς λήγουν οι συμβάσεις των εποχικών υπαλλήλων.
Τι μέτρα θα λάβει το υπουργείο Πολιτισμού καθώς δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;
Πώς θα θωρακίσει τα μνημεία, ειδικά τώρα που σκέφτεται να ανεβάσει τις τιμές;
Τι παροχές θα προσφέρουν όταν δεν τηρείται ούτε καν το ωράριο λειτουργίας;
Τη μόνιμη λύση για τη φύλαξη του απομακρυσμένου μνημείου ζητάει η έφορος Αρχαιοτήτων αλλά και φορείς της τοπικής κοινωνίας.
Από την πλευρά του το ΥΠΠΟ σημειώνει σε χθεσινή λιτή ανακοίνωση ότι έκανε «τις απαραίτητες ενέργειες προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εξασφάλιση μονίμου προσωπικού».
Η ανάδειξη του προβλήματος έγινε (την Τετάρτη) από την Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) που με ανακοίνωσή της καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού «να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, να καταλάβει το ζήτημα ασφάλειας που έχει δημιουργηθεί και να δώσει, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή, λύση με μόνιμο φυλακτικό προσωπικό, είτε μέσω της κινητικότητας είτε ακόμη καλύτερα μέσω νέων προσλήψεων στον τομέα φύλαξης και πληροφόρησης.
Μέχρι τότε να προχωρήσει η ΕΦΑ Ηλείας σε άμεση πρόσληψη εποχικού προσωπικού, για να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης του Επικούριου Απόλλωνα».
Το μνημείο ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε, το 1986, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, στις Βάσσες της Φιγαλείας, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.130 μέτρα στο κέντρο της Πελοποννήσου.
Αποδίδεται στον Ικτίνο, έναν από τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, και η ανέγερσή του τοποθετείται στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα, 420-410 π.Χ.
Το βασικότερο διακοσμητικό στοιχείο του ήταν η μαρμάρινη ιωνική ζωφόρος που υπήρχε πάνω από τους ιωνικούς ημικίονες μέσα στον σηκό.
Είχε συνολικό μήκος 31 μ. και αποτελούνταν από 23 μαρμάρινες πλάκες. Στις 12 απεικονίζεται η Αμαζονομαχία και στις υπόλοιπες η Κενταυρομαχία.
Γλύπτης της ήταν πιθανά ο Παιώνιος, που φιλοτέχνησε στην Ολυμπία το περίφημο άγαλμα της Νίκης. Η πρώτη συστηματική ανασκαφή ξεκίνησε το 1812 από ομάδα αρχαιόφιλων επιστημόνων και τότε βρέθηκαν οι πλάκες των ζωφόρου, σκεπασμένες με αρχιτεκτονικά μέλη.
Το 1815 μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, όπου και εκτίθενται σήμερα. Ακολούθησαν ανασκαφές και αναστηλωτικές επεμβάσεις και από το 1987 ο ναός προστατεύεται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες με ειδικό στέγαστρο, που θα απομακρυνθεί με την ολοκλήρωση των εργασιών.
Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, σχετικά με το ζήτημα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ., Χρίστος Δήμας.
____________
http://www.efsyn.gr/arthro/kleistos-o-epikoyrios-apollonas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου